De 6 dingen die je nodig hebt om een website te laten bouwen

De 6 dingen die je nodig hebt om een website te laten bouwen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Voor je een website kunt laten maken zijn er een aantal dingen die je bij elkaar moet zoeken. Je webdesigner kan namelijk niet aan de slag voordat hij/zij/hen weet wat je aan content op je website wil laten zien. Daarnaast zijn er een paar standaard onderdelen die je op iedere website terugvindt. Omdat het best lastig kan zijn om precies in te schatten wat je nu eigenlijk moet voorbereiden heb ik een overzicht voor je gemaakt. Hieronder dus een lijst met wat je moet verzamelen voor jouw website. 

Logo

Een van de eerste dingen die je op een website ziet is het logo. Je logo is onderdeel van je huisstijl en die huisstijl wordt gebruikt om het ontwerp van je website te maken. Zodat alle kleuren en vormen kloppen. Maar laten we beginnen met het logo. Een goed logo heeft namelijk best wel wat specifieke kenmerken. Zeker als deze gebruikt moet worden op een website. Dus waar moet je op letten als je een logo aanlevert voor een website:

Do’s

  • Lever het liefst aan in .ai of .eps bestanden (eventueel in .png)
  • Zorg dat de achtergrond transparant is
  • Zorg voor een goede kwaliteit

Don’ts

  • Lever geen .jpeg, .pdf of .doc bestanden aan
  • Geen kleur of patroon op de achtergrond
  • Maak geen foto van je logo op bijvoorbeeld een visitekaartje

Mocht je twijfelen of je logo goed is om op een website te gebruiken, stuur deze gerust op dan check ik het voor je.

Huisstijl

Je huisstijl is eigenlijk de basis van alle visuele communicatie van jouw bedrijf. Binnen je huisstijl valt je logo, maar ook specifieke kleuren of vormen zijn onderdeel van je huisstijl. Vaak zie je dat bepaalde lettertypes worden opgenomen in je huisstijl. Zo zie je bij Planet Webdesign bijvoorbeeld de paarse kleur en de turquoise/petrol kleur overal terugkomen. 

Onderstaande (gedeeltes) van logo’s herken je waarschijnlijk snel. Deze kleuren en lettertypes gebruiken deze merken op hun website, folders en andere reclamematerialen.

Coca Cola Logo
Aan de felle rode kleur en de vorm van de letters kun je zien dat het hier om Coca-Cola gaat
Het beeldmerk van Apple is zo duidelijk te herkennen dat de naam van het bedrijf niet eens meer nodig is.

De onderdelen van een huisstijl worden meestal aangeleverd in een bestand. Hierin staan naast de kleuren, de lettertypes ook het logo, en soms hoe dat wel en niet gebruikt mag worden. Bij grote bedrijven zijn hier nog allerlei aanvullingen op te verzinnen zoals de tone of voice, iconen die gebruikt mogen worden en de richtlijnen wat betreft fotografie. Op de website van de Bibliotheek staat een uitgebreid huisstijlhandboek. Hiermee krijg je een goed beeld van wat een huisstijl nu allemaal inhoudt.

Teksten

Teksten schrijven voor je nieuwe website is misschien wel het meest lastige onderdeel van allemaal. Wát je op je website wil vertellen weet je meestal wel. Maar hoe vertaal je wat in jouw hoofd zit naar een duidelijke tekst die jouw potentiële klant ook nog aanspreekt. Best moeilijk. 

Je kunt ervoor kiezen om iemand in de arm te nemen die gespecialiseerd is in dat soort teksten schrijven: een copywriter. Die kan jou helpen om wat jij in jouw hoofd hebt te vertalen naar goede en aantrekkelijke teksten voor op je website. 

Een andere weg is om er toch zelf mee aan de slag te gaan. Om gewoon te beginnen, te schrijven wat er in je opkomt en als de eerste versie op papier staat te schaven net zo lang tot jij tevreden bent met het eindresultaat. Om je een eindje op weg te helpen heb ik een ebook geschreven met tips die jou gaan helpen om de beste teksten te schrijven. Het ebook Content Schrijven kun je hier vinden.

Afbeeldingen 

Naast tekst zijn ook afbeeldingen op je website belangrijk. Een website met alleen maar ellenlange teksten is niet aantrekkelijk en de gemiddelde bezoeker zal dan snel weer vertrekken. Je wil dus goede afbeeldingen gebruiken die passen bij jouw bedrijf en bij jouw boodschap. 

Het is altijd goed om één of meerdere foto’s van jouzelf en/of je team op je website te plaatsen. Tenslotte kopen mensen niet van een bedrijf maar van een persoon. Het gezicht achter het bedrijf laten zien is dus een goed idee. Maar goed, je kunt niet je hele website vol zetten met foto’s van jezelf (tenzij je model bent natuurlijk ;-)).

Foto’s van onderwerpen die te maken hebben met jouw bedrijf kun je goed gebruiken als ondersteuning van je teksten. Maar onder afbeeldingen vallen niet alleen foto’s. Animaties, iconen en tekeningen vallen daar ook onder. 

Stockfoto’s

Hier geldt ook weer, je kunt het allemaal zelf maken of je kunt je afbeeldingen en foto’s laten maken door een professional. Gelukkig is er een tussenweg. Er zijn tegenwoordig heel veel websites waar je, gratis of betaald, afbeeldingen en foto’s kunt uitzoeken die je vervolgens kunt gebruiken op jouw website. Zorg wel dat je altijd goed de voorwaarden leest. Bij sommige gratis afbeeldingen moet je namelijk wel de maker noemen. Wanneer je een licentie koopt is dat over het algemeen niet het geval, tenzij je dat zelf graag wil natuurlijk.

Betaalde opties

Een goede website waar je betaalde afbeeldingen kunt vinden is Adobe Stock. Hier kun je allerlei soorten afbeeldingen vinden die je tegen betaling mag gebruiken op jouw website. Een andere bekende website voor foto’s is Shutterstock. Hier betaal je ook voor je licenties. Zoals je kunt zien vind je op deze websites niet alleen afbeeldingen en foto’s maar worden er ook video’s en audio aangeboden. Een flink aanbod dus. 

Gratis opties

Wil je eerst eens kijken naar wat gratis opties dan is Pexels een aanrader. Bij Pexels vind je naast foto’s ook video’s. Deze zijn allemaal onbeperkt gratis te gebruiken. Je hoeft de maker niet te noemen (al wordt dat natuurlijk wel gewaardeerd) en je mag ze zelfs naar hartelust bewerken. Een andere gratis optie die vaak gebruikt wordt is Unsplash. Hier gelden dezelfde voorwaarden als bij Pexels. 

Een website die er een beetje tussen in hangt is Freepik. Bij Freepik is een groot deel van het aanbod gratis. Een ander deel van het aanbod is betaald, dit gaat door middel van een jaarabonnement. Binnen dit abonnement kun je een x aantal afbeeldingen per dag downloaden. Op Freepik vind je naast afbeeldingen en foto’s ook templates voor visitekaartjes, flyers, websites enzovoorts. Een ontzettend brede site dus waar ikzelf vaak gebruik van maak. 

Domein

Over de inhoud van je website hebben we het inmiddels gehad. Maar als je website helemaal af is moet deze natuurlijk ergens te zien zijn. Hiervoor heb je een domeinnaam nodig. Je domeinnaam is het adres dat je intypt in de zoekbalk. In het geval van deze website is dat planetwebdesign.nl. De www. mag ervoor, hoeft niet. Je browser herkent het als domeinnaam en stuurt je naar de juiste website. 

Een domeinnaam kun je op heel veel plaatsen kopen. Veel bedrijven gebruiken het als een soort lokkertje in de hoop dat je daar dan ook de hosting afneemt. Dit hoeft niet. Je kunt je domeinnaam bij een ander bedrijf registreren dan waar je je hosting afneemt. Het kan dus zeker lonen om rond te kijken of je ergens goedkoop een domeinnaam kunt claimen. 

Eerder schreef ik al een blog over waar je op moet letten als je een goede domeinnaam zoekt

Hosting

Naast een domeinnaam heb je ook ruimte nodig waar je je website opslaat. Dit noemen we de hosting. Zoals ik hiervoor al zei kun je hosting aanvragen bij een ander bedrijf dan waar je domeinnaam aangevraagd is. Hierin zijn er ook weer veel aanbieders. Het is dus belangrijk om goed te kijken waar je je website onderbrengt. Het is bijvoorbeeld fijn om een klantenservice te hebben die snel en adequaat reageert op jouw hulpvraag. Zeker als je er zelf niet zo veel verstand van hebt.

Op Hostingvergelijker.nl kun je alle hostingaanbieders naast elkaar zetten en kijken welke voor jou geschikt is. Bovenaan de homepagina kun je een paar vragen vinden waarmee ze je in de juiste richting sturen. Een fijne tool als je door de bomen het bos niet meer ziet.

Mocht je nu twijfelen en persoonlijk advies willen voor jouw situatie, stuur me een mailtje of bel even en dan kijk ik graag met je mee.


Dit zijn de meest belangrijke zaken die je bij elkaar moet gaan zoeken zodat jij jouw nieuwe website kunt laten bouwen. Viel het mee of heb je er nog wel wat werk aan?