Een domeinnaam is de start van je website. Maar misschien vraag je je af: hoe vind ik een goede domeinnaam? Waar moet je nu eigenlijk op letten bij het zoeken van een goede domeinnaam? Ik geef je 5 tips waar je zeker op moet letten!
1. De extensie.
Met de extensie bedoel ik wat er achter de . komt. De bekendste voorbeelden hiervan zijn in Nederland .nl en .com. Maar ook kom je .org of .net tegen. De .nl extensie wordt gebruikt voor website die voornamelijk een Nederlands publiek trekken en .com is over het algemeen meer internationaal gericht. Ieder land heeft zijn eigen extensie. Zo is er bijvoorbeeld .de voor Duitsland en .be voor Belgie.
De .nl en .com extensies zijn het meest gebruikt en dus gewild. Als je een goede domeinnaam kunt vastleggen op een van deze twee extensies is dat zeker een aanrader. (Allebei is misschien nog wel beter..)
Andere extensies die vaker gebruikt worden zijn .org voor organisaties en .net voor netwerken. Dit kun je eigenlijk een beetje zien als tweede keus. Goede doelen en instellingen gebruiken deze extensie nog weleens maar ze worden voornamelijk gebruikt als de .nl en .com al bezet zijn.
Redelijk nieuw op de markt zijn extensies zoals .eu, .info of .biz. De extensie .eu wordt vooral gebruikt als je met je bedrijf Europees opereert. De .info vooral bij informatieve website en .biz is gericht op business, bedrijven dus. Eigenlijk raden we je aan om deze echt als een derde keus te zien en vooral te focussen op .nl of .com. Als je eventueel plannen hebt om ook internationaal te gaan werken is het sowieso aan te raden om beide extensies aan te schaffen. Je kunt dan .nl gebruiken en de .com alvast geregistreerd hebben voor wanneer je deze nodig gaat hebben. Hiermee zorg je ervoor dat concurrenten niet jouw domeinnaam kunnen vastleggen.
2. Makkelijk te onthouden
Deze lijkt vanzelfsprekend maar wil toch nog niet altijd lukken. Hele lange domeinnamen zijn vaak lastiger te onthouden. Of wat denk je van een domeinnaam met woorden erin die lastig te spellen zijn? Er bestaan genoeg websites die hier gebruik van maken en een website bouwen op een URL met een spelfout. Beland je opeens op een website vol reclame in plaats van de website waar je naar op zoek was. Een manier om dit te voorkomen is de domeinnaam met spelfout ook vast te leggen en door te verwijzen naar de eigenlijke website.
3. Verwerk zoekwoorden in je domeinnaam
Stel, je bent een koerier in Den Bosch. Dan kan het lucratief zijn om in je domeinnaam de woorden koerier en Den Bosch te verwerken. Wil je ook buiten de regio Den Bosch werken, dan kun je Den Bosch beter uit je domeinnaam laten.
4. Kies een duidelijke domeinnaam
Zorg ervoor dat het voor je bedrijf goed te herkennen is. Je merk in je domeinnaam gebruiken is dus zeker verstandig. Later je domeinnaam veranderen omdat de oude toch niet zo duidelijk was is niet praktisch. Al je huidige klanten kunnen je zomaar kwijt zijn en als je op Google goed scoort moet je ook weer helemaal opnieuw beginnen. Goed nadenken voor je iets vast laat leggen dus! Over hoe Google jouw site beoordeelt en hoe je zorgt dat je goed scoort vertellen ik je binnenkort meer.
5. Wees creatief!
Eigenlijk is dit al belangrijk vóór je een bedrijfsnaam bedenkt maar ook bij het zoeken naar een geschikte domeinnaam komt het van pas. Uiteraard moet je er wel rekening mee houden in welke branche je bedrijf zich bevindt. Als je een creatief beroep hebt kun je veel meer fantasie gebruiken dan wanneer je een advocatenkantoor start.
Hopelijk heeft je dit alvast een duwtje in de juiste richting gegeven. Het vinden van een geschikte domeinnaam is vaak lastig maar uiteindelijk levert het je vooral veel op.