Hoe maak je een converterende landingspagina? Dat heb je je misschien al wel eens afgevraagd. Het principe van een landingspagina ken je maar hoe zorg je er nu voor dat deze ook daadwerkelijk doet waar het voor gemaakt is: converteren? In deze blog ga ik je wat onderdelen van een landingspagina laten zien en uitleggen waarom deze je helpen met het omhoog krijgen van je conversiepercentage.
Wat is een landingspagina ook alweer?
Oké, nog snel even dan. Voor de mensen die ooit gehoord hebben van het woord landingspagina maar nog niet helemaal weten wat het nu precies is. In het kort: een landingspagina is een pagina op je website die 1 specifiek doel heeft, namelijk: conversie. Die conversie kan van alles zijn. Van het aanvragen van een gratis ebook tot het maken van een afspraak. En van het kopen van een product tot het doen van een offerteaanvraag.
De landingspagina is zo opgebouwd dat je bezoeker automatisch van a naar b (de conversie) gaat. Daar zitten alleen wel wat meer gedachten achter dan alleen tekst, een afbeelding en een knop. Welke dat zijn? Komen ze!
Afleiding = slecht
Wat je absoluut niet wil op jouw landingspagina is dat je bezoeker afgeleid wordt. Afleiding is namelijk funest voor je conversiepercentage. Om je landingspagina converterend te krijgen beperk je dus zo veel mogelijk afleiding.
En dat begint al heel basic. Je verwijdert namelijk je header (inclusief menu!) en je footer. Je wil niet dat je bezoeker van je pagina doorklikt naar een van de andere pagina’s op je website. Je wil ze naar het einde van de pagina krijgen want daar zit die knop.
Het is wel goed om bovenin de pagina je logo te plaatsen. Op deze manier weet je bezoeker dat deze nog op de juiste website zit. Daarnaast, stel je maakt een pagina waarbij je bezoeker écht niet anders weg kan dan via het sluiten van de pagina. Dat gaat Google niet leuk vinden. Zij vinden namelijk dat je je bezoeker op die manier insluit. Een logo met een linkje naar de homepagina is voldoende om dit tegen te gaan. Voor de gemiddelde internetgebruiker is het ook logisch dat je op de homepagina terecht komt na het klikken op het logo. Problem solved dus.
Onder afleiding vallen ook dingen als social media buttons. Één klik op zo’n share-button en Facebook of Instagram wordt weer geopend. En we weten allemaal wat er gebeurt als je daar ‘even’ iets op wil doen. Voor je het weet ben je 3 uur en 20 kattenfilmpjes verder.
Verkoop voordelen, geen onderdelen
Wat ik op veel landingspagina’s zie gebeuren is dat ondernemers een heel verhaal afsteken over de onderdelen van hun product. Of dat nu een dienst is en ze daarvan stap voor stap uitleggen hoe het traject er uit ziet of dat het een paar schoenen is en alle specificaties op een rij worden gezet.
Logisch hoor, want het is wel belangrijke informatie. Maar de achterliggende gedachte van jouw bezoeker ligt dieper. Dat paar schoenen wordt echt niet gekocht omdat er toevallig met de hand gemaakt zijn. Het wordt juist gekocht omdat met de hand gemaakte schoenen een bepaalde status opleveren. Je klant wil iets speciaals en niet een paar schoenen waar de halve wereld mee rond kan lopen.
De redenen waarom mensen aankopen doen noemen we koopargumenten. Er zijn verschillende redenen waarom mensen een aankoop doen maar deze zijn grofweg in te delen in 4 categorieën:
- Vrees/Pijn
- Voordeel
- Trots
- Imitatie
Deze categorieën zijn heel breed. Meer informatie over koopargumenten vind je hier.
De specificaties van jouw product of dienst zijn belangrijk, maar ze helpen je niet per se bij het verkopen. Wat je wel helpt is om je bezoeker te vertellen hoe hun toekomst eruitziet als ze klant zijn geworden bij jou.
Stel je voor: je hebt al een week ontzettend last van je rug. Als je ligt gaat het wel, maar zodra je rechtop gaat zitten of gaat lopen verga je van de pijn. Dan ga je de fysiotherapeut bellen toch? Wil je dan dat deze jou eerst stap voor stap gaat vertellen welke behandeltechnieken hen uit gaat voeren op jou of wil je dat de fysio zegt dat je er met een sessie of 3 helemaal van af bent? Dat laatste wil je horen natuurlijk! En prima als je dan ook nog hoort hoe je fysiotherapeut dat gaat doen, maar dat is van ondergeschikt belang. Jij wil weer kunnen rondlopen zonder pijn.
Zo werkt dat ook op je landingspagina. Vertel je bezoeker wat ze krijgen als ze bij jou een aanvraag of aankoop doen. Wat levert het hen voor voordelen op? Wat kunnen ze daarna beter? Of lopen ze er dan volgens de laatste mode bij?
Met andere woorden: verkoop voordelen, geen onderdelen.
Ben jij te vertrouwen?
Natuurlijk ben je dat! Jouw product of dienst zit goed in elkaar en is zijn geld meer dan waard. Maar hoe weet jouw bezoeker of dat echt waar is? Leuk dat jij zegt dat je te vertrouwen bent, maar dat zegt de eerste de beste oplichter ook. Alleen zeggen ‘vertrouw’ mij werkt niet meer.
Show yourself
Gelukkig zijn er een paar tactieken die je kunt toepassen om dat vertrouwen te kweken. Allereerst: laat jezelf zien. Mensen kopen van mensen, niet van bedrijven. Zeker als je een wat kleiner bedrijf hebt en al helemaal als je diensten verkoopt. Laat zien wie je bent en waar je voor staat. Een foto op je landingspagina zorgt ervoor dat mensen een gezicht krijgen bij de tekst die ze lezen. Een video werkt nog beter omdat je daarin ook een stem hoort en de lichaamstaal kunt lezen. Vertel ook wat meer over jezelf. Dat hoeft niet te zijn waar je woont, hoe oud je bent en of je huisdieren hebt maar vertel waar je voor staat binnen je bedrijf. Hoe kijk jij naar jouw bedrijfstak?
Wat ook goed werkt is vertellen wat je echt verschrikkelijk vindt binnen jouw beroep en waarom jij vindt dat het anders moet. Ben jij een kapper die al dat oeverloze geklets over koetjes en kalfjes met je klanten verschrikkelijk vindt? Zet jij liever een muziekje naar keuze op en wil jij dat je klant in de stoel heerlijk kan ontspannen? Vertel het! Mensen die er hetzelfde over denken voelen dan meteen een connectie met je.
Oké, dus wat meer van jezelf laten zien werkt om het vertrouwen op te bouwen. Maar daarmee heb je nog geen vertrouwen opgebouwd als het gaat om wat je levert.
Reviews zijn goud waard
Reviews incoming! Je vindt tegenwoordig op bijna iedere website wel reviews. En met een reden. Reviews van eerdere klanten zijn namelijk perfect om te laten zien hoe anderen jouw product of dienst ervaren hebben. Mensen vinden het fijn om ervaringen van anderen te horen voor ze zelf tot een aankoop overgaan. Hoe groter de aankoop, hoe groter het effect van reviews. Waarschijnlijk maak jij zelf ook wel eens gebruik van websites als Kieskeurig en Prijsvergelijk
Als je nog geen reviews verzamelt is het een goed moment om dat te gaan doen. Als je klanten het lastig vinden om iets te schrijven kun je vooraf een aantal vragen bedenken waar ze antwoord op kunnen geven. Bijvoorbeeld: waarom raad je … aan? Of: als je 3 dingen op zou noemen die jouw ervaring bij/met … omschrijven, welke zijn dat dan? Dit maakt het voor je klanten makkelijker om een review te schrijven die jij kunt gebruiken.
Het toevoegen van reviews is een grote stap op weg naar die converterende landingspagina.
Een niet te missen call-to-action (CTA)
Uiteindelijk wil je dat je bezoeker iets aanvraagt of koopt. Dan is het wel handig als ze niet hoeven te zoeken naar hoe ze dat dan doen. Het hebben van een (of meerdere) call-to-action(s) is dan ook cruciaal. (Let op! Bij meerdere call-to-actions moeten alle knoppen exáct hetzelfde doen.) De CTA moet zó duidelijk zijn dat je bezoeker geen enkele twijfel heeft: daar moet ik zijn!
Hoe maak je nu een goede CTA? Om te beginnen maak je heel duidelijk wat er achter de knop zit. Een uitnodigende tekst en eventueel een begeleidende afbeelding. Nogmaals, het moet óverduidelijk zijn.
Dan de knop zelf. Deze moet niet wegvallen in de rest van je ontwerp. Gebruik je veel groen als kleur op je pagina, gebruik dan geen tint groen bij je knop. Maak daar oranje van bijvoorbeeld. Die kleur valt extra op omdat deze nergens anders gebruikt wordt, alleen bij die knop. De tekst op de knop moet actief zijn. denk aan ‘ik wil dat ebook’, ‘stuur mij die offerte’ of ‘koop nu’.
Dit zijn allemaal cruciale elementen voor een converterende landingspagina. Hoeveel gebruikte jij er al?
Wil jij met jouw landingspagina aan de slag en samen met mij kijken hoe we van jouw pagina ook een goed converterende landingspagina kunnen maken? Boek dan nu meteen je gratis strategiegesprek en dan kijk ik met je mee!