Website laten maken: 10 antwoorden op jouw vragen over webdesign

Website laten maken: 10 antwoorden op jouw vragen over webdesign
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Als je je aan het oriënteren bent om een website te laten maken kom je ontzettend veel verschillende aanbieders tegen. Bij de een vind je ontzettend veel informatie en bij de andere is die informatie niet zo uitgebreid. Als je een website laat maken heb je natuurlijk vragen. Daarom in deze blog de 10 meest gestelde vragen met daarop de antwoorden die jij nodig hebt. Zo kun je goed voorbereid jouw website laten maken.

Vraag 1: Waarmee bouw je mijn website? 

Bij Planet Webdesign bouw ik de websites op WordPress. WordPress is een open source content management systeem. Dat betekent dat iedereen mee mag bouwen aan WordPress en je dit systeem gratis mag gebruiken. Ideaal dus, want zo weet je zeker dat het systeem goed onderhouden wordt. Daarnaast zit je met WordPress niet vast aan één webdesigner die met zijn eigen systeem werkt dat geen enkele andere webdesigner gebruikt. 

Nog een voordeel van WordPress is dat de basis vrij makkelijk te leren is. Hierdoor kun je zelf je teksten en foto’s aanpassen en ben je daarvoor ook niet afhankelijk van mij (of een andere webdesigner).

Meer over wat WordPress nu precies inhoudt vind je hier. 

Vraag 2:  Kan ik zelf een design maken of werk je met vaste ontwerpen?

Bij Planet Webdesign kun je alle kanten op. Je kunt zelf een design, of onderdelen daarvan, aanleveren die ik vervolgens voor je omzet tot een compleet werkende website. Je kunt kiezen uit een aantal templates die ik vervolgens aanpas zodat deze aansluit bij jouw huisstijl, dat is ook de goedkoopste optie omdat het sneller klaar is maar zeker niet minder professioneel! En als laatste kan ik ook het complete design van je huidige website overnemen of een compleet nieuw design voor je maken. 

Vraag 3: Hoe makkelijk is het voor mij om de site te updaten?

WordPress is vrij makkelijk te leren en dus is het ook makkelijk om de website aan te passen. Wel is het goed om het onderscheid te maken tussen je content zoals teksten en foto’s updaten en de meer technische updates zoals extra functies maar ook de updates van WordPress en plugins. Met dat laatste onderdeel zul je waarschijnlijk wat sneller mijn hulp nodig hebben (en dat raad ik ook aan) maar als je de techniek leuk vindt en je daar in wilt verdiepen dan is dat ook zeker te leren bij een WordPress website.

Vraag 4: Het zit het qua domein, hosting en e-mail?

Om een website te kunnen bouwen heb je sowieso een domein en hosting nodig. Deze regel je in principe zelf. Ik heb hiervoor een aantal opties die ik je aanraad. Mocht je er zelf weinig kaas van gegeten hebben dan is het geen probleem dat ik je domein en hosting aanvraag op jouw naam. Bij de meeste hostingpakketten zit e-mail standaard inbegrepen en deze is dan ook prima om te gebruiken. Ook hierin kan ik je helpen met het opzetten van je e-mailadres maar voor verdere ondersteuning bij bijvoorbeeld het instellen op je computer of telefoon verwijs ik je door naar de partij die de e-mailservice levert. 

Vraag 5:  Hoe leer je mij werken met de site?

Om te leren werken met de website heb ik een handleiding gemaakt die je krijgt bij oplevering van de website. Hierin staan de belangrijkste onderdelen en hoe je deze kunt aanpassen inclusief afbeeldingen. Ook kun je bij vragen altijd een mail sturen en dan kijk ik met je mee.

Vraag 6: Kan ik een blog bijhouden op mijn website?

Wanneer je een blog wil gaan bijhouden zorg ik er natuurlijk voor dat dit meteen in je website geïntegreerd is. Het is namelijk belangrijk dat deze niet op een ander adres komt te staan omdat een blog je gaat helpen met je SEO. Natuurlijk is deze blog ook weer helemaal geoptimaliseerd voor Google zodat het je gaat helpen meer bezoekers naar je website te trekken.

Vraag 7: Heb je tips over de pagina’s op mijn website?

Zeker heb ik tips voor je. Het is bijvoorbeeld goed om te bedenken wat je precies op je website wil laten zien en ervoor te zorgen dat je per pagina één doel stelt. Zo maak je het je bezoeker zo gemakkelijk mogelijk. Natuurlijk weet ik ook het een en ander van content en marketing dus ook daarin kan ik je zeker adviseren. Mocht je daar meer hulp in nodig hebben dan kan ik je doorverwijzen naar mensen binnen mijn netwerk die daarin gespecialiseerd zijn zoals bijvoorbeeld Audrey van Studio Online Marketing

Vraag 8: Hoe zit het met de vindbaarheid in zoekmachines?

De websites die gemaakt worden door Planet Webdesign zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines. Ik maak gebruik van een plugin die je stap voor stap begeleid met de content van je pagina’s en berichten zo in te zetten dat je het maximale gaat halen uit je SEO. Daarnaast is WordPress zelf ook zoekmachinevriendelijk zodat je je geen zorgen hoeft te maken of dat Google jouw website wel goed kan lezen.  

Vraag 9: Hoe wordt mijn website beveiligd? En hoe zit het met backups en updates?

Allereerst is de website zo gebouwd dat deze technisch goed in elkaar zit. Als je via een van mijn opties je hosting geregeld hebt zit je ook daar bij een goed beveiligd datacentrum. Om de beveiliging helemaal op te schroeven zorg ik ervoor dat aanvallen meteen afgewend worden en de aanvaller geblokkeerd.

Updates zijn een belangrijk onderdeel van de beveiliging van je website. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat je website altijd up-to-date is. Als je ervoor kiest om zelf het onderhoud te doen is het goed om hier rekening mee te houden. Ook back-ups zijn belangrijk. Dagelijks een back-up van je database en wekelijks een back-up van je hele website wordt aangeraden. 

 Je kunt er ook voor kiezen om Planet Webdesign het onderhoud te laten verzorgen door middel van het WordPress Onderhoud Pakket. Ik draag dan zorg voor de controles op de beveiliging, het up-to-date houden van je website en het maken van back-ups zodat je website, ook als het even misgaat, weer snel online is. 

Vraag 10: Krijg ik inlogcodes?

Zodra de website is opgeleverd krijg je zelf ook een inlogcode zodat je zelf aan de slag kunt met je website. Ook kun je met deze inlogcode eventueel andere gebruikers aanmaken (ook met andere rechten dan jijzelf). 

Het is ook mogelijk om tijdens de bouwfase al een inlogcode te hebben mocht je dit willen. Om je website te bekijken is dat niet nodig, daarvoor krijg je een werkadres.

Heb je de bovenstaande vragen gelezen maar mis je toch nog nét die ene vraag? Laat het me weten via een mail of bel naar 06-10004350