Wat is responsive webdesign en waarom heeft iedere website het nodig? Ja, ook de jouwe!

Wat-is-responsive-webdesign-en-waarom-heeft-iedere-website-het-nodig-Ja-Ook-de-jouwe
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Responsive webdesign is in deze tijden van mobiele apparaten ontzettend belangrijk. Of je nu een website maakt voor een groot bedrijf of voor een klein bedrijf. Moet je alleen wel weten wat dat responsive nu precies inhoudt en wat daarvoor nodig is. Dus, wat is responsive webdesign en waarom heeft iedere website het nodig? 

Wat is responsive webdesign?

Maar wat is nu responsive design? Responsive wil zeggen dat het zich aanpast aan het apparaat waarmee je de website bekijkt. Dus, als je de website op je computer bekijkt is deze groter en breder in beeld dan wanneer je deze op je mobiele telefoon bekijkt. Dat betekent dat in plaats van dat er allerlei dingen naast elkaar staan, deze dingen nu onder elkaar getoond worden. (Als de website responsive is dan.) De lay-out van de website past zich dus aan aan de resolutie van het beeldscherm.

Bekijk hieronder het voorbeeld van de website van Planet Webdesign. Je ziet dat de website zich aanpast voor computer, tablet en mobiele telefoon. 

Wat is responsive webdesign - Planet Webdesign

Waarom heb ik een responsive website nodig?

Overal waar je komt zijn mensen met hun telefoon in de weer, waarschijnlijk behoor je daar zelf ook toe. Ik in ieder geval wel. En naast dat mensen bellen (ja, het gebeurt écht nog), hun berichtjes checken of door hun social media scrollen doen ze nog iets. Namelijk, surfen op het internet. Ze gebruiken Google om iets kleins op te zoeken maar de mobiele telefoon wordt steeds vaker gebruikt om blogs te lezen of informatie op te zoeken over producten. Volgens Google worden inmiddels 80% van de zoekopdrachten op een mobiel apparaat uitgevoerd en maar liefst 75% van de mensen maakt gebruik van een smartphone.

Met andere woorden, de kans dat bezoekers jouw website zien via hun mobiele telefoon is heel erg groot. En dus is het belangrijk dat jouw website op een mobiele telefoon goed getoond wordt. Helaas is dit in heel veel gevallen nog niet geregeld, al wordt het wel steeds beter. 

Jij wil natuurlijk dat jouw website altijd goed te bekijken is. Dat betekent dus ook dat je website responsive moet zijn. Als je werkt met WordPress en een thema is er een grote kans dat dit al best goed geregeld is. De meeste thema’s zijn hier namelijk op gebouwd. Je kunt checken of je website responsive is op Am I Responsive?, dan krijg je net zo’n beeld als je hierboven ziet. Wil je er dieper in duiken en ook kijken hoe je website er uit ziet op verschillende apparaten (want dat kan ook weer verschillen), check dan de tool van Screenfly. Daarmee kun je op allerlei apparaten, van verschillende merken, controleren of je website er goed op te bekijken is. 

Heeft Google nog tips voor responsive websites?

Zeker! Google heeft een aantal basistips die je gaan helpen om je website mobielvriendelijk te maken: 

  • Teksten en plaatjes moeten goed leesbaar zijn,. Het is dus belangrijk dat je niet in of uit hoeft te zoomen om alles goed te kunnen bekijken. 
  • Linkjes en knoppen moeten ver genoeg uit elkaar staan om er makkelijk op te kunnen klikken. 
  • Op een website wordt alleen verticaal gescrold. Zorg dus dat er geen inhoud op je pagina’s staat die buiten de pagina vallen zodat er niet horizontaal gescrold hoeft te worden. 
  • Gebruik geen Flash of andere software die niet standaard gebruikt wordt op mobiele telefoons.

Wil je checken of Google jouw website mobielvriendelijk vindt? Doe dan hier de ‘mobielvriendelijke test’ van Google.