Wat is WordPress?

Wat is WordPress?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Veel websites worden tegenwoordig gebouwd op WordPress. Maar wat is WordPress nou eigenlijk precies? In deze blog ga ik je kort de belangrijkste dingen rondom WordPress uitleggen.

Wat is WordPress?

WordPress kun je zien als een huis. Gewoon een huis, zonder mooie keuken, verf op de muren en meubels in de kamers. WordPress is dus de absolute basis van jouw website. Het zorgt ervoor dat pagina’s geladen kunnen worden en jij afbeeldingen en tekst kunt toevoegen. WordPress is eigenlijk niet meer dan de machine achter jouw website.

Kleurtje op de muren?

Net als met een huis ga je ook jouw website mooi maken. Dit doe je door een thema te installeren. Dit thema geeft WordPress vervolgens de opdracht om de pagina’s op een bepaalde manier te laten zien. Met een zijbalk bijvoorbeeld. Of een grote foto bovenaan jouw blog. Ook regelt het thema de kleuren en lettertypes van jouw website. Sommige thema’s zijn een beetje streng en houden vast aan bepaalde kleuren en lettertypes, andere (vaak betaalde) thema’s geven je mee vrijheid in je keuze.

Nou, de verf zit op de muren en de vloer ligt. Tijd voor wat handige aanvullingen op je huis.

Ga je zelf afwassen of..?

De basis van je huis staat en ook de kleuren en vloeren zijn geregeld. Nu wordt het tijd om te kijken of we je huis aan kunnen vullen met handige apparaten. Wat dacht je van een afwasmachine? Een regendouche misschien?

De apparaten die jouw huis meer (of betere) functies geven zijn ongeveer hetzelfde als de plugins in WordPress. Van zichzelf is WordPress niet meer dan een blogplatform (daar werd WordPress vroeger ook voor gebruikt). Inmiddels kun je met plugins meer functies toevoegen aan jouw website zodat deze meer kan dan alleen tekst en afbeeldingen laten zien.

Denk bijvoorbeeld aan een agenda. Je kunt deze toevoegen aan je website zodat je bezoekers zien wat er op de planning staat. Je kunt mensen zelfs rechtstreeks hun plaats laten boeken en betalen. Er is tegenwoordig ontzettend veel mogelijk. En ook hier geldt: de betaalde opties zijn vaak uitgebreider dan de gratis versies.

Tijd voor de meubels!

Oké, je huis is af. Alles is geregeld en de laatste apparatuur is geïnstalleerd. Tijd om de meubels op hun plaats te gaan zetten.

Als de basis van je website af is wordt het de hoogste tijd om je pagina’s te gaan vullen met je content. Je teksten, foto’s en filmpjes worden toegevoegd op de juiste plaats en dan is je website klaar om te bekijken.

Ook je website heeft onderhoud nodig

Je website heeft, net als je huis, regelmatig een update nodig. Je site misschien nog wel vaker dan je huis. Thema’s en plugins die gebruikt worden hebben geregeld een update nodig om te zorgen dat alles goed blijft werken en er geen indringers je site binnen kunnen komen.

Dus wat is WordPress?

In het kort is WordPress een platform om websites mee te bouwen. Je hebt hiervoor een thema en eventueel plugins nodig om de website alle functionaliteiten te geven die jij graag wil hebben. Samen zorgen zij voor jouw website.