Kun je beter zelf een website maken of je website laten maken?

Kun je beter zelf een website maken of je website laten maken?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Het is tijd voor een (nieuwe) website. Maar kun je nu het beste zelf een website maken of je website laten maken? Je bent al een tijdje aan het ondernemen en het loopt aardig maar het wordt tijd voor de volgende stap. Je wil meer klanten en betere klanten. De website die je hebt is aan vervanging toe. Dus, zelf je website maken of je website laten maken? In deze blog ga ik je helpen deze afweging te maken.

Tijd

Zelf doen

Het maken van een website kost tijd. Of je nu wel of geen kennis hebt van het maken van een website, je moet sowieso rekenen op dat je niet binnen één middag klaar bent met je website (jep, ik ken de reclames die dat wel beweren). Om een goede website te kunnen bouwen is het verstandig voordat je begint een plan te maken. Wat is het doel van je website, voor wie maak je de website, wat wordt de inhoud en met welke systemen ga je deze bouwen. Met een gedegen plan ga je een stuk verder komen dan wanneer je gewoon maar begint en ziet waar het schip strandt. 

Als je niet zoveel kennis hebt van het bouwen van websites betekent dat vaak veel uitzoekwerk. Een kleur die je niet aangepast krijgt, een knop die niet goed werkt of een foto die helemaal uitgerekt wordt als je deze op je website plaatst. Het zoeken naar de exacte oplossing kan zo een uur duren (als je geluk hebt).

Als je alle tijd van de wereld hebt is het natuurlijk leuk om de site zelf te bouwen. Hoe tof is het als je kunt zeggen dat je zélf je website gebouwd hebt? 

Laten doen

Je website laten maken kost jou natuurlijk minder tijd. Je bent niet zelf aan het ontwerpen en bouwen, dus die tijd kun je stoppen in je eigen bedrijf. Uiteraard is het niet zo dat jouw websitemaker alles helemaal alleen kan. Tenslotte is het wel jouw website, dus jij blijft betrokken bij beslissingen. Je zult af en toe een meeting hebben, afhankelijk van jouw en hun voorkeur fysiek of via telefoon/videobellen. Daar gaat wat tijd in zitten. Zeker omdat je ervoor dan dingen moet bekijken en moet bedenken wat je daar verder mee wil. 

Maar uiteindelijk is de bottom line dat een website laten maken je absoluut tijd gaat schelen.

Geld

Zelf doen

Een website kost hoe dan ook geld. Alleen al voor de hosting en je domeinnaam zul je moeten betalen. Afhankelijk van op welk platform je daarna bouwt kan je dit ook nog (maandelijks) extra geld kosten. Werken met WordPress (te downloaden op wordpress.org) is gratis. Er is ook een betaalde WordPress variant waarbij je maandelijks een bedrag betaalt en daarvoor WordPress tot je beschikking hebt en de hosting en domeinnaam voor je geregeld wordt. 

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je met WordPress.org gaat werken. Dan is het noodzakelijk om een thema te kiezen. Hiervan zijn er ontzettend veel. De een beter dan de ander, maar er is voor ieder wat wils te vinden. Er zijn veel gratis thema’s, en ook hier geldt: de een beter dan de ander. Het is dus belangrijk om goed te kijken welke thema je kiest. Ook zijn er betaalde thema’s te vinden op bijvoorbeeld Themeforest. En hoewel je verwacht dat betaalde thema’s gewoon goed zijn is dit niet altijd het geval. Goede research en het lezen van reviews kunnen je dus geld besparen. Je wil tenslotte niet een duur thema kopen en er dan achterkomen dat deze niet meer ondersteund wordt. 

Afhankelijk van wat voor functionaliteiten je op je website wil kan het ook noodzakelijk zijn om extra plugins te gebruiken. Zoals bij thema’s zijn deze ook weer onder te verdelen in gratis en betaalde plugins. Sommige plugins vallen onder ‘freemium’. Dat wil zeggen, de basis van de plugin is gratis, wil je meer functies dan moet je daarvoor betalen. Ook hier geldt weer, doe je research en bedenk van tevoren goed wat je plugin moet kunnen zodat je niet onnodig geld uitgeeft.

Een website maken kun je dus zo duur maken als je zelf wilt. 

Wat niet direct onder kosten van je website valt, maar je wel geld zou kúnnen kosten zijn de uren die je erin steekt. Tenslotte zijn de uren die je besteed aan het bouwen van je website geen uren die je ook kunt werken. Dit zou je dus kunnen zien als kosten. Daarnaast is een goed gebouwde website er een die jou geld oplevert. Je potentiële klanten zullen eerder bij jou kopen als je website er top uitziet en werkt zoals dat zou moeten. Wanneer je zelf je website bouwt doe je dat met minimale kennis en kan het dus zijn dat de User Experience (UX), oftewel gebruikerservaring, zo is dat een bezoeker misschien nog wel even verder kijkt.

Zoals je hebt kunnen lezen kan een website je dus meer geld kosten dan alleen maar je hosting en domeinnaam. En kosten zijn zeker iets dat goed is om mee te nemen in je besluit over het zelf maken van een website of het laten doen.

Laten doen

Je website laten maken kost geld. Je webdesigner wil tenslotte ook graag eten op tafel zetten. In de wereld van websites is de variatie in kosten enorm. Je kunt websites laten maken voor €200 maar je kunt net zo makkelijk iemand vinden die een website voor je maakt voor €5000. Dit heeft onder andere te maken met de ervaring van een webdesigner, de kennis die deze persoon heeft (kan deze bijvoorbeeld alleen een website bouwen of heeft diegene ook kennis van UX en online marketing) en wat voor website jij precies voor ogen hebt.

Veel webdesigners hebben een basisprijs. Die basisprijs is gebaseerd op een website met weinig toeters en bellen. Zie het als een website waar de basis van jouw bedrijf op te vinden is. Een homepagina, pagina’s met jouw producten, een pagina over jouw bedrijf en een contactpagina vormen meestal deze basis. Wil je meer pagina’s, of wil je allerlei extra functies zoals een agenda, of een chat, dan gaan hier meer uren in zitten en ga je automatisch ook meer betalen.

Omdat er zoveel verschil zit in prijzen is het lastig om hier nu een duidelijk beeld over te scheppen. Een aanrader is om bij verschillende webdesigners een offerteaanvraag te doen. Op basis daarvan krijg je een beeld wat jouw idee gaat kosten en kun je vanuit daar bedenken of dat binnen jouw budget valt.

Energie

Zelf doen

Een website bouwen kost energie. Ik denk dat we dat allebei wel begrijpen. Zelf een website bouwen met geen tot weinig kennis kost meer energie dan een website bouwen als je weet waar je mee bezig bent. 

Door je website zelf te bouwen kies je ervoor om energie te steken in je website, in de frustraties rondom die website als iets even niet lukt en in iedere kleine aanpassing die je wil doen opzoeken op internet. De andere kant van het verhaal is dat het je ook zeker energie op gaat leveren als het je lukt. Als je een probleem zelf opgelost krijgt. Als je aan het eind van de rit jouw website kunt laten zien die je ook nog eens zelf gebouwd hebt.

Laten doen

Een website laten bouwen kost ook energie. De meeste energie wordt erin gestopt door je websitebouwer, maar ook jij zult daar wat energie voor moeten gebruiken. De frustraties dat iets niet lukt of het urenlang zoeken naar een oplossing is voor de rekening van je webdesigner. De energie die je daarmee bespaart kun je stoppen in je bedrijf. Of in je vrienden en familie. Je kunt zelfs op vakantie terwijl ondertussen je website gemaakt wordt als je dat zou willen. 

Kennis

Zelf doen

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je weinig of misschien wel geen kennis hebt van websites bouwen. Dat betekent dus dat je vanaf 0 moet beginnen om alles te leren. Zoals ik hierboven al schreef, dat kost tijd. Tijd die je misschien in overvloed hebt, maar tegenwoordig is tijd spaarzaam.

Door je website zelf te bouwen zul je veel kennis opdoen. Je gaat misschien cursussen doen, boeken lezen, Google uitpluizen. Je leert dus ook veel nieuwe dingen. Als je wel houdt van een uitdaging en van nieuwe dingen leren dan is dit een mooie kans.

Laten doen

Je website laten bouwen door iemand die er veel kennis van heeft betekent dat het sneller gaat. Dat problemen sneller opgelost worden en dat je altijd iemand hebt om je vragen te beantwoorden. Afhankelijk van door wie je de website laat bouwen heb je zelfs toegang tot iemand die je website niet alleen bouwt, maar ook nog zo inricht dat de UX goed is en je website ook helemaal klaar is voor jouw online marketingstrategie. Absoluut een voordeel ten opzichte van je concurrenten.

Bij het laten maken van je website is er soms zelfs de mogelijkheid dat je webdesigner je wat basis dingen uitlegt zodat je zelf (een deel van) je website kunt onderhouden. Zo doe je alsnog wat kennis op en blijf je betrokken bij je website.

Natuurlijk kun je er ook altijd voor kiezen om je website te laten onderhouden door iemand die daar alle verstand van heeft.


Ben je er al uit? Ga je zelf een website maken of je website laten maken? Deze beslissing gaat niet over één nacht ijs dus no worries als je er nog niet uit bent. Er komt meer bij kijken dan alleen budget. Om je een handje op weg te helpen heb ik een ebook geschreven dat jij gratis kunt downloaden. In ‘5 Stappen Voor Een Winnend Webdesign Project’ help ik je met het uitzetten van jouw plan. Waar moet je aan denken voor je met een project start en hoe maak je zo’n plan nu eigenlijk? Je kunt het ebook hieronder aanvragen en dan krijg je deze meteen in je mailbox.