Als je een website hebt wil je natuurlijk ook goed gevonden worden in Google. Daarvoor maak je gebruik van zoekmachineoptimalisatie, in het Engels ‘Search Engine Optimization’, oftewel SEO. Maar wat is SEO nu eigenlijk? Hieronder vertel ik je wat er allemaal bij komt kijken.
Wat is SEO nu precies?
SEO is een parapluterm die gebruikt wordt om alle handelingen die je uitvoert om hoger in Google te komen te omschrijven. Er zijn veel verschillende onderdelen die invloed hebben op jouw positie in Google. Laten we beginnen met hoe Google jouw website eigenlijk bekijkt.
Hoe kijkt Google naar websites?
Als Google naar jouw website kijkt ziet deze alleen maar de codes. Dus alle kleuren, afbeeldingen en andere opmaak ‘ziet’ Google niet. Google kijkt alleen naar je code, scant je tekst en welke links je op je website gebruikt. Daarom is het ook van groot belang om te zorgen dat je een ‘schone’ code gebruikt op je website. Zomaar allerlei plugins installeren kan ervoor zorgen dat er ruis komt in je code, wat weer slecht is voor je SEO.
Ook vindt Google het fijn om te begrijpen hoe jouw website in elkaar zit. Je kunt Google helpen door de structuur van je website duidelijk te hebben. Dus blogartikelen hangen onder je blog. Een sub-pagina hangt onder de juiste hoofdpagina en je homepagina staat boven alle andere pagina’s. Op deze manier snapt Google de hiërarchie van je website en dat vindt de zoekmachine fijn. Om Google nog een beetje meer te helpen kun je gebruik maken van sitemaps. Dit zijn webpagina’s met een overzicht van alle pagina’s die zich op jouw website bevinden. Soms worden deze gesplitst in pagina’s en berichten. Veel SEO-tools helpen je met het maken van een sitemap.
En als laatste, vergeet je website niet te beveiligen met een SSL-certificaat. Het is niet onmogelijk om gevonden te worden in Google zonder zo’n certificaat, maar Google geeft wel de voorkeur aan veilige websites. Plus, steeds meer bezoekers hechten hier (terecht) waarde aan. Zeker als je gegevens vraagt van mensen, en dat kan al zo simpel zijn als een contactformulier, is een SSL-certificaat echt een must.
De basis van SEO
SEO draait in de basis om zoektermen. Als jij een bloemenzaak in Den Bosch hebt en iemand typt in Google ‘bloemen Den Bosch’ dan wil jij op het scherm verschijnen. En het liefst bovenaan, want hoe verder bovenaan hoe meer clicks. De nummer 1 krijgt ongveer 34% van de clicks, de nummer 2 nog maar 17% en de nummer 3 moet het doen met 11%. Hoe verder je naar beneden staat, hoe minder clicks. Meer uitleg kun je vinden in dit artikel van Frankwatching over de waarde van de nummer 1 positie in Google. Sta je op pagina 2? Dan is de kans dat iemand je ziet bijna 0. Daar wil je dus niet staan.
Maar goed, terug naar de zoektermen. Die gebruik je natuurlijk in je teksten, maar ook in je koppen kun je deze gebruiken. Je vertelt dat je een bloemenzaak in Den Bosch hebt. Wat je aanbiedt en waar mensen je kunnen vinden. Een blog geeft je de mogelijkheid om over specifieke onderdelen van je bedrijf extra informatie te geven en, bijkomend voordeel, ook deze pagina’s staan weer vol met zoektermen en helpen je met je vindbaarheid.
Het is wel belangrijk om te blijven beseffen dat je schrijft voor je bezoeker. Niet voor Google. Google is tegenwoordig namelijk slim genoeg om te zien wanneer je de tekst vooral volstopt met zoektermen en als je pech hebt zal dit tegen je werken. Daarnaast leest het ook voor geen meter dus de kans dat je bezoeker afhaakt en naar de volgende bloemenzaak gaat is groot.
Afbeeldingen en video’s, goed voor je SEO?
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: jazeker! Google houdt van pagina’s waarop meer gebeurt dan alleen wat tekst lezen. Afbeeldingen zijn top, video’s nog beter.
Bij afbeeldingen kun je Google helpen door de titel en de alt-tekst van je afbeelding aan te passen aan de pagina waarop deze staat.
Ook bij video’s kun je de titel daar op aan laten sluiten. Nog een ander voordeel van video’s is dat het ervoor zorgt dat mensen langer op je pagina blijven. Dat zorgt er dan weer voor dat Google ziet dat je pagina relevant is op deze zoekterm. Puntje erbij!
Snelle laadtijd heeft invloed
Heb jij een website die snel laadt of duurt het wel een paar seconden voor er iets op het scherm verschijnt?
Snelheid heeft absoluut invloed op je SEO. Duurt het te lang voor jouw pagina laadt? Dan is je bezoeker weg en zoals je net las bij de video’s lijk je dan niet relevant genoeg. Zelfs als je precies bent wat je bezoeker nodig heeft.
Tegenwoordig wordt er het meest gesurft en gezocht op mobiele apparaten, hou daar dus rekening mee. Zorg dat je website geoptimaliseerd is om op mobiele apparaten te kijken. Niet alleen op snelheid, maar ook op ontwerp. Op een mobiele telefoon zijn mensen nóg sneller weg.
Zoekwoordenonderzoek? Wat is dat?
Om te voorkomen dat je zomaar wat termen gaat gebruiken op je website is het handig om een plan te maken. Voor iedere pagina bedenk je welke zoekterm(en) je daar gaat gebruiken.
Een goede manier om nieuwe zoekwoorden te vinden is het doen van een zoekwoordenonderzoek. Hiermee vul je op bijvoorbeeld Neil Patels Ubersuggest een term in waarop je gevonden wilt worden en dan krijg je extra suggesties te zien met ook meteen of het makkelijk of moeilijk is om daar op te scoren.
Zoals je hebt kunnen lezen gaat SEO over iets meer dan alleen wat zoektermen toevoegen aan je website. Een goed SEO-plan kost tijd en heb je dan ook niet in 15 minuten gemaakt. Maar ga zeker alvast an de slag met bovenstaande informatie zodat het begin er alvast is!