Wat is een landingspagina en waarom heb je die nodig?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Je hebt de term landingspagina misschien wel eens voorbij zien komen. Een landingspagina is een onderdeel van je website, maar niet een onderdeel dat je vanuit je menu linkt zoals bijvoorbeeld je ‘over ons’ of je productpagina. Een landingspagina is een aparte categorie binnen webdesign en heeft veel overlap met online marketing. Dus, wat is een landingspagina en waarom heb je die nodig? Hieronder alle info die je nodig hebt!

Wat is een landingspagina?

Een landingspagina is een aparte pagina binnen je website waarnaar gelinkt wordt vanaf bijvoorbeeld je social media of een advertentie op Google. Op deze pagina is maar één ding van belang: dat je bezoeker doet wat jij van diegene wil. Of dat nu je product kopen is, inschrijven op je mailinglijst, aanmelden voor een webinar, you name it. Een landingspagina is helemaal ontworpen met de gedachte dat alle omstandigheden zo perfect zijn dat het enige dat je bezoeker nog kan doen is actie ondernemen. 

Je hebt zelf vast ook wel eens een ebook gedownload op een website, of je aangemeld voor een webinar. Over het algemeen kom je dan op niet al te ingewikkeld ontworpen pagina’s waar alle info staat, je wat reviews van anderen kunt lezen en vooral heel veel call-to-action-knoppen. 

De psychologie achter de landingspagina

Een landingspagina is bedoeld om jou te laten ‘converteren’. Stap voor stap wordt je meegenomen in het proces. Er is weinig afleiding, je vindt er bijvoorbeeld vrijwel nooit een menu en het logo is ook niet altijd even duidelijk in beeld. Dit zijn namelijk allemaal mogelijkheden voor jou om iets anders te gaan doen. En dat is nu net wat we niet willen! Jij moet naar het einde van de pagina en niks mag je daarvan afleiden. 

Een landingspagina is opgebouwd in verschillende onderdelen. Meestal begint het met een foto of een banner van het product, de dienst. Dit zorgt ervoor dat je een bevestiging krijgt. Je hebt net op een advertentie voor schoenen geklikt en die schoenen staan bovenaan de landingspagina meteen weer. Jij weet nu, ik zit goed. Dat is alvast stap 1. Potentieel zet je hier alvast een knop bij zodat mensen die niet meer twijfelen zich meteen aan kunnen melden of je product/dienst kunnen kopen.

Het is meteen duidelijk waar het op deze pagina over gaat. Stap 2 is hier ook meteen in verwerkt.

Bij stap 2 ga je lezen wat het jou oplevert als je dit paar schoenen koopt. Belangrijk is hierbij om het niet te hebben over de specificaties van je product of dienst, maar over hoe de klant zich voelt na aanschaf. Zoals ik geleerd heb van Mike Killen: ‘futures, not features’ (toekomst, geen eigenschappen). 

Soms heb je nog een stap 2,5 waarin degene die het product of de dienst aanbiedt zichzelf voorstelt. Inclusief foto want dat wekt vertrouwen. Mensen kopen van mensen, niet van bedrijven.

Kort voorstellen met foto om te laten zien dat ze weten waar ze over praten.

Bij stap 3 ga je lezen wat je voorgangers van het product of de dienst vonden. Je vindt hier reviews en aanbevelingen. De mens is namelijk veel gevoeliger voor aanbevelingen van andere mensen dan van de meest fantastische beloftes die ze op een scherm lezen.

Foto’s bij reviews geven nog meer vertrouwen!

Als jij 20 keer een reclame op televisie hebt gezien van een nieuw product dat in de supermarkt ligt ben je waarschijnlijk nieuwsgierig. En mogelijk koop je het de volgende keer dat je in boodschappen gaat doen en je langs het schap loopt. Maar als je beste vriendin zegt dat ze het geprobeerd heeft en het echt superlekker is ga je volgende keer in de supermarkt op zoek naar het product. Dat heeft namelijk veel meer impact. Dat is ook de reden waarom het vragen van reviews altijd een goed idee is.

Bij stap 4 kun je nogmaals de belangrijkste voordelen herhalen. Eventueel kun je hier ook wat eigenschappen van je product of dienst vermelden.

Bij stap 5 komt je call-to-action. Hier spoor je je bezoeker aan om zich aan te melden, contact op te nemen of een aankoop te doen. 

Tijd om het ebook te downloaden en aan de slag te gaan met je conversie!

Waarom een landingspagina?

Een landingspagina kan een aanvulling zijn op je website. Je kunt landingspagina’s gebruiken om naartoe te linken vanuit advertenties. Als je vanuit een advertentie naar je website linkt moet de bezoeker zich eerst oriënteren en zijn ze misschien wel zo afgeleid door een knop in je menu dat ze weggaan van de pagina waar jij ze nu net wil hebben. Door een landingspagina te gebruiken voorkom je dit. 

Wanneer gebruik je een landingspagina?

Je kunt een landingspagina goed gebruiken om je ebook te promoten, om aanmeldingen voor je komende webinar te verzamelen of om je product te verkopen. Zeker in combinatie met een goede advertentiecampagne op Google of Facebook kan een landingspagina perfect werken. 

Landingspagina’s worden niet alleen gebruikt door grotere bedrijven maar zijn juist ook handig voor het mkb. Met een goede landingspagina voor je ebook kun je veel leads binnenhalen. Hiermee heb je een groot bereik van potentiële klanten. 


Ben jij benieuwd of een landingspagina iets toe zou kunnen voegen aan jouw website? Of wil je een keer sparren over op welke manier jij landingspagina’s in kunt gaan zetten? Bel naar 06-10004350 of mail naar info@planetwebdesign.nl en dan maken we een afspraak!