Call-to-action, misschien heb je er wel eens van gehoord maar de kans is groot dat je geen idee hebt wat ik bedoel. In de webdesign-wereld is het een veelgebruikte term en het wordt aangeraden om op iedere website (en het liefst op iedere pagina) een duidelijke call-to-action te hebben. Maar wat is een call-to-action nu eigenlijk en waarom zou je die op je website moeten hebben? Lees snel verder voor alle ins en outs!
Wat is een call-to-action?
Een call-to-action (CTA), of in het Nederlands een ‘oproep tot actie’ is een onderdeel op je website, of pagina, die je bezoeker oproept om een actie te ondernemen die jij graag wil zien. Dat kan vanalles zijn. Het aanvragen van een offerte, het bekijken van een video of het kopen van een product. Het ligt er maar net aan wat jij op die specifieke pagina wil bereiken. Vaak wordt het begeleid met een tekst maar het heeft in ieder geval een duidelijke en opvallende knop zodat je bezoeker weet waar op geklikt moet worden.
Op deze website kun je ook een aantal call-to-actions vinden. Op de pagina van WordPress Website vind je bijvoorbeeld onderaan een oproep om contact op te nemen. Daar staat in grote letters de tekst ‘Ben jij klaar om meer tijd over te hebben voor leuke dingen?” bij. Een bezoeker die zich aangesproken voelt en vervolgens de knop ziet met ‘Boek hier je vrijblijvende gesprek’ zal op die knop klikken en een gesprek inplannen. Zo zet je een bezoeker aan tot actie.
Is een call-to-action nou echt belangrijk?
Je kunt een bezoeker nog zo’n mooi aanbod doen, als je daarna niet overtuigt om actie te ondernemen schiet jij er alsnog niets mee op. Dus ja, een call-to-action is best belangrijk. Hiermee overtuig je je bezoeker namelijk om ‘ja’ te zeggen. Ja tegen jouw aanbod, ja tegen een gratis ebook of ja tegen die vrijblijvende offerte.
Zie het als een verkoopgesprek dat je voert met een klant. Je hebt informatie gegeven, vragen beantwoord en je klant is klaar om op jouw aanbod in te gaan. Als je klant vervolgens naar een collega moet om daar het aanbod dat je gedaan hebt te kopen of aan te vragen is de kans groter dat die klant afhaakt.
Zo werkt het ook op een website. Als jij alle informatie hebt gegeven op een pagina en je bezoeker moet vervolgens naar een andere pagina om iets te kopen, of om contact op te nemen, kost dat extra moeite en is de kans groot dat je bezoeker afhaakt. Maak het dus zo makkelijk mogelijk en geef je bezoeker een duidelijke call-to-action waar ze meteen actie kunnen ondernemen.
Tips voor een goede call-to-action
Laat ik beginnen met zeggen dat er niet één perfecte call-to-action is die altijd en overal werkt. Was het maar zo’n feest. Wel zijn er een paar aandachtspunten die je mee kunt nemen bij het maken van jouw call-to-action.
- Zorg voor een opvallende kleur.
Je call-to-action moet opvallen. Een opvallende kleur helpt daar goed bij. Zorg dat de kleur niet te veel voorkomt op je website, het liefst helemaal niet op de CTA’s na. Dit zorgt ervoor dat het oog van je bezoeker er automatisch naar getrokken wordt.
- Zorg dat het een duidelijke knop is.
Zorg ervoor dat duidelijk zichtbaar is dat het om een knop gaat. Gebruik dus niet alleen een paar woorden tekst in de hoop dat mensen begrijpen dat het klikbaar is.
- Een actieve tekst werkt beter dan een passieve tekst.
De tekst op je knop maakt uit. Denk hierbij aan ‘ik ga bestellen’ ‘boek nu’ ‘download het gratis e-book’ etc. Teksten die je liever niet gebruikt zijn: ‘lees verder’ of ‘klik hier’. Deze zijn nietszeggend en je bezoeker weet dan ook niet wat er gebeurt als er op de knop geklikt wordt.
- Herhaal je call-to-action een aantal keer op de pagina.
Herhaling zorgt ervoor dat je bezoeker de knop ‘leuker’ gaat vinden. Mensen ontwikkelen namelijk een sterkere ‘band’ met dingen die ze vaker zien. Natuurlijk moet dit wel op je pagina passen.
- Laat je bezoeker eventueel een keuze maken.
Een enkele knop kan nog steeds aanvoelen alsof je geen keuze maakt. Een manier om dit op te lossen is om er een (kleinere) minder aantrekkelijkere optie onder te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je bezoeker het gevoel heeft een keuze te kunnen maken en natuurlijk is de kans groter dat ze voor het aantrekkelijke aanbod gaan.
Op de website van Twinkle staan een aantal voorbeelden van goede call-to-actions.