Begrippenlijst Webdesign

Begrippenlijst webdesign

Tijdens je zoektocht naar een geschikte webdesigner kom je veel begrippen tegen die je helemaal niet kent. Of misschien ben je zelf aan het bouwen en nog niet zo thuis in de wereld van websites. 

Hieronder vind je een begrippenlijst met allerlei termen die je tegen kunt komen in de wondere wereld van webdesign. De lijst wordt regelmatig aangevuld met nieuwe begrippen. En mis je iets? Laat het me zeker weten dan voeg ik het toe!

Begrippenlijst

Domeinnaam

De domeinnaam is het adres dat je bovenin de adresbalk typt. Dus in het geval van deze website is dat www.planetwebdesign.nl. Of als je iets wilt googelen: www.google.nl. De www hoeft er niet per se voor maar is wel ingeburgerd en wordt dus vaak gebruikt. Maar ook als je google.nl intypt kom je bij Google uit.

Een domeinnaam registreer je bij een domeinregistrar of hostingprovider. Bij een domeinregistrar kun je jouw gewenste domeinnaam claimen. Vaak wordt dit gecombineerd aangeboden met de hosting voor jouw website. 

Domeinnaam extensie

Achter jouw domeinnaam komt de domeinnaamextensie. In Nederland wordt vooral gebruik gemaakt van .nl bijvoorbeeld. Voor België is dat .be en voor Groot-Brittanië is dat .co.uk. 

De extensie .com zie je vaak bij internationale bedrijven. Maar ook .org zie je regelmatig voorbij komen, deze wordt gebruikt door organisaties. Wat je minder tegenkomt is .net, deze domeinnaam extensie wordt gebruikt als vervanger van de .com extensie. 

Naast deze voorbeelden is er een ontzettend lange lijst met allerlei andere extensies zoals .shop, .nu en zelfs .pizza is te claimen. Voor een compleet overzicht van alle beschikbare extensies klik je hier.

Hosting

Hosting kun je zien als de plaats op het internet waar jouw website staat. Het is een gedeelte op een server die voor jou gereserveerd is en waar jouw website opgeslagen wordt.

De hosting koop je bij een hostingprovider. Deze bieden vaak ook domeinnamen aan en meestal kun je deze gecombineerd kopen zodat je in één keer klaar bent. 

Er zijn veel verschillende soorten hostingpartijen die net zo veel verschillende soorten pakketten aanbieden. 

WordPress

WordPress is een populair contentmanagementsysteem. Je kunt WordPress zien als de absolute basis van je website. WordPress is het raamwerk waarop jouw website gebouwd wordt. Om dit verder vorm te geven wordt gebruik gemaakt van plugins en thema’s.

WordPress is begonnen als blogsysteem en werd voor het eerst gebruikt in 2003. Inmiddels draaien heel veel websites op WordPress. Onder andere The Walt Disney Company, Beyoncé en Mercedes-Benz maken gebruik van WordPress.

Content

De vertaling van content is ‘inhoud’. Onder content vallen dus alle vormen van inhoud van zowel online als offline media. In het geval van WordPress kun je hierbij denken aan tekst, afbeeldingen, video’s en geluidsfragmenten. Dit zijn voorbeelden en er zijn zeker nog meer vormen van content mogelijk. 

Contentmanagementsysteem

Een contentmanagementsysteem, of content-beheersysteem, is een systeem waarin het voor de gebruiker makkelijk is zonder veel technische kennis documenten of gegevens op internet te plaatsen. 

Door gebruik te maken van een contentmanagementsysteem (CMS) zoals WordPress kun je met minimale kennis een mooie een goede website bouwen en onderhouden. 

Thema

WordPress maakt gebruik van thema’s. Zonder thema kun je geen website bouwen binnen WordPress.

Het thema zorgt ervoor dat WordPress weet hoe jouw website eruit moet komen te zien. Binnen het thema worden dingen opgeslagen als kleuren en indeling. Als je WordPress ziet als een huis is het thema de verf op de muren en de indeling van de kamers. 

Er zijn voor WordPress zowel gratis als betaalde thema’s te vinden. Ieder met hun eigen opties en kwaliteiten.

Plugin

WordPress heeft een aantal basisfuncties. Namelijk, het aanroepen van pagina’s en het plaatsen van berichten (blogs). De pagina’s worden voor een groot gedeelte ingericht door het thema dat je kiest. Maar het kan zijn dat je nog iets extra’s op je website wil. Een agenda bijvoorbeeld. Of een chatfunctie. Deze dingen kan WordPress niet standaard. Om deze functies aan je website toe te voegen heb je een plugin nodig.

Plugins zijn kleine ‘programmaatjes’ die je installeert op je website. Deze geven je website dan een extra mogelijkheid. 

Er zijn voor WordPress zowel gratis als betaalde plugins te vinden. Ieder met hun eigen opties en kwaliteiten.

UX (User Experience)

Een belangrijk onderdeel van webdesign is UX (User Experience) oftewel gebruikerservaring. Door je bij het ontwerpen en bouwen bezig te houden met UX zorg je ervoor dat de bezoeker van jouw website de best mogelijke ervaring krijgt.

UX is niet alleen iets dat online gebruikt wordt. UX wordt overal gebruikt in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld eens aan al die keren dat je een mes of schaar nodig had om een verpakking open te krijgen. Dat noemen is slechte UX want het is niet gebruiksvriendelijk. 

Een voorbeeld van UX op een website is het duidelijk tonen van hyperlinks, of linkjes. Door deze een andere kleur te maken laat je ze er al uitspringen, maar zijn ze onderstreept dan weet je zéker dat het een linkje is. De andere kant is dat het dus ook ontzettend frustrerend is als je op een website continu onderstreepte tekst tegenkomt zonder dat er een link achter zit. 

SEO

Een term die je veel tegenkomt als je bezig bent met het (laten) maken van een website is SEO. SEO staat voor Search Engine Optimisation, oftewel zoekmachineoptimalisatie. Met SEO bedoelen we alle onderdelen die ervoor zorgen dat jouw website goed gevonden wordt in Google (of andere zoekmachines). Het doel van SEO is om op de eerste pagina van bijvoorbeeld Google te verschijnen als mensen zoeken naar iets gerelateerd aan jouw bedrijf of organisatie.

SEA

Een term die gerelateerd is aan SEO is SEA. SEA staat voor Search Engine Advertising, vrij vertaald zoekmachine adverteren. SEA wordt gebruikt op verschillende zoekmachines waaronder Google en Bing. Kortgezegd is SEA het uitgeven van geld om een beter resultaat in de zoekmachines te verkrijgen. Je kent vast de advertenties boven en rechts in beeld als je zoekt in Google. Zij hebben gebruik gemaakt van SEA.

Google Mijn Bedrijf

Een onderdeel van Google is Mijn Bedrijf. Met Google Mijn Bedrijf claim je jouw vertoning in Google. Google geeft je dan een eigen profiel waarop je informatie kunt invoeren zoals openingstijden, adres en je assortiment of diensten. Wanneer mensen op iets zoeken waarvan Google denkt dat jij iets relevants aan te bieden hebt kom je aan de rechterkant in beeld met extra informatie, eventuele foto’s en een plattegrond waar jouw fysieke locatie zich bevindt of in welk gebied je werkt. 

Google

De grootste en meest bekende zoekmachine op het internet. Google is zo’n groot onderdeel van ons dagelijks leven geworden dat googelen zelfs een werkwoord is geworden. Google is inmiddels een bedrijf dat veel meer omhelst dan alleen de zoekmachine. Denk aan het gratis Gmail, maar ook maakt Google telefoons, de Google Pixel. 

Google werd in 1997 opgericht en werd al gauw de grootste zoekmachine. 

Bing

Bing is de op één na grootste zoekmachine na Google. Bing is onderdeel van Microsoft en was voorheen bekend onder de namen Live Search en MSN Search. 

Bing bestaat sinds 2009 en is vooral populair in de Verenigde Staten en India.