5 tips voor goede foto’s op je website

Zorgen voor goede foto’s op je website, heel belangrijk, want foto’s zijn tegenwoordig op praktisch iedere site te vinden maar soms wordt de plank flink misgeslagen.

Foto’s zorgen ervoor dat je site er moderner en dynamischer uitziet. Niets is zo vervelend als een webpagina waar alleen maar grote stukken tekst op staan. Een foto breekt die tekst waardoor het allemaal veel fijner lezen is.

Maar hoe zorg je daar nu voor? Hier komen 5 tips voor goede foto’s op je website!

 

1. Zorg dat de foto’s passen bij jou en je bedrijf

Het is belangrijk om goed de uitstraling van je bedrijf in gedachten te houden. Is jouw bedrijf heel zakelijk dan is het gek om daar foto’s te gebruiken van werknemers die op vakantie zijn gemaakt. Maar ben je een zzp’er die vooral zichzelf verkoopt dan kan dat juist weer heel goed werken. De keuze van je foto’s valt of staat bij wat je wil uitstralen met je bedrijf. Dat hoeft trouwens niet te betekenen dat je op een zakelijke website ook meteen hele saaie foto’s hoeft te plaatsen. Een beetje creativiteit kan geen kwaad.

 

2. Stockfoto’s

Stockfoto’s zijn simpel gezegd foto’s van (vaak) professionele fotografen die je kunt kopen en dan mag gebruiken op bijvoorbeeld je website. Je kunt vaak op categorie of trefwoord zoeken. Veel foto’s zijn duidelijk stockfoto’s. Je kent ze vast wel, van die mensen die je lachend aankijken of foto’s van heerlijke gerechten. Er is niets mis mee om die te gebruiken, en gelukkig zien ze er steeds minder ‘standaard’ uit, maar zorg er wel voor dat ze bij je boodschap passen. En zorg dat je bezoekers geen overkill krijgen aan dat soort foto’s.

Stockfoto tips foto's website

Veel stockfoto-sites laten je betalen voor foto’s. Per stuk of in de vorm van een abonnement. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook wat sites te vinden met gratis stockfoto’s. Je zou eens kunnen kijken op Stock Up of Magdeleine. Wij hebben zelf ook een collectie aan stockfoto’s waarin we kunnen zoeken naar de perfecte foto’s voor op jouw website. Laat ons vooral weten wat je ideeën zijn.

 

3. Auteursrechten

We komen op websites nog wel eens foto’s tegen die via Google opgeslagen en gebruikt zijn. Vaak zit er op deze foto’s een auteursrecht en mag je deze dus niet zonder toestemming gebruiken. Zorg er dus voor dat de foto’s die je gebruikt vrij zijn van auteursrecht of dat je op z’n minst toestemming hebt van de maker. Meer informatie over auteursrechten en Google Afbeeldingen vind je hier. Natuurlijk kun je ook altijd speciaal voor jouw website foto’s (laten) maken.

 

4. Afbeeldingsgrootte & kwaliteit

Iets waar je ook zeker rekening mee moet houden is de grootte en kwaliteit van je afbeelding. Een afbeelding kan beter te groot aangeleverd worden dan te klein, wij kunnen deze dan op het juiste formaat maken. Een kleine foto die veel groter gebruikt wordt op de website zorgt ervoor dat de foto wazig en onscherp wordt. Een grote foto verkleinen is daarom veel makkelijker. Het is per onderdeel waar de foto gebruikt wordt verschillend hoe groot deze minimaal moet zijn.

 

5. Liggende of staande foto?

Over het algemeen is het verstandig om voor liggende foto’s te gaan. Een site is breder dan dat deze hoog is dus veel foto’s worden ook in die verhouding gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een headerfoto bovenaan je website. Een staande foto is daar niet in te gebruiken omdat er heel veel van de foto wegvalt. Soms is een staande foto logischer, bijvoorbeeld als je een portretfoto gebruikt. Denk hier goed over na en stem het ook af met degene die je website bouwt.

Heb jij al een eigen verzameling foto’s voor je website of kies je voor een fotograaf?

bak koffie doen?

Stuur me een mail en dan spreek ik je snel!