5 dingen die niet mogen ontbreken op een zakelijke website

Je bent bezig met de plannen voor je website of misschien heb je al een website online. Natuurlijk heb je hierbij gedacht aan een homepagina, een pagina met jouw product(en) of dienst(en) en misschien ook wel een ‘over ons’-pagina. Belangrijke dingen want daar is je bezoeker zeker naar op zoek. Ik heb 5 dingen die niet mogen ontbreken op een zakelijke website voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder om te kijken of jouw website helemaal compleet is.

KvK- en BTW-nummer

Volgens de wet ben je verplicht je KvK-nummer te vermelden op onder andere brieven en facturen maar ook op ‘andere aankondigingen’. Onder die noemer valt ook je website en zelfs je (zakelijke) e-mailadres. Zorg er dus voor dat deze makkelijk te vinden zijn op je website en zet naast de naam van je bedrijf ook je KvK-nummer in de handtekening van je e-mailadres.

Je BTW-nummer ligt net ietsje anders. Die is verplicht op alle facturen naar een rechtspersoon (denk aan bedrijven en verenigingen). Naar consumenten is dit niet verplicht. De wet zegt verder ook dat je verplicht bent om je BTW-nummer gemakkelijk en permanent toegankelijk te maken voor iedereen die jouw product/dienst afneemt. Je BTW-nummer op je website zetten is dus een reëele optie en het overwegen waard.

Eenmanszaak en AVG-wet

Bij een eenmanszaak bestaat het BTW-nummer gedeeltelijk uit het persoonlijke BurgerServiceNummer (BSN). Door deze op je website te plaatsen maak je als zzp’er dus je BSN openbaar. Er zijn inmiddels al oproepen om dit te veranderen en er zijn zelfs kamervragen gesteld.

Op eigen risico dus maar vergeet zeker niet je KvK-nummer op je website te vermelden.

Contactgegevens

Een van de belangrijkste dingen op een website zijn contactgegevens. Je wil als ondernemer tenslotte dat je bezoekers contact met je zoeken. Of dat nu via mail of telefoon is of dat ze je fysieke winkel bezoeken. Zorg er dus voor dat die gegevens makkelijk te vinden zijn.

Veel ondernemers kiezen ervoor om deze gegevens in de footer van de website te plaatsen zodat deze op iedere pagina te zien is.

5 dingen die niet mogen ontbreken op een zakelijke website

Algemene voorwaarden

Vrijwel ieder bedrijf heeft ze, algemene voorwaarden. Wat kan een afnemer van jouw dienst of product van jou verwachten en wat valt buiten jouw verantwoordelijkheid maar ook, wat verwacht jij van jouw klant.

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht maar het wordt wel aangeraden ze op te stellen. Zo voorkom je dat er een hoop gedoe ontstaat over een eventuele aansprakelijkheid bij een ongeval of schade. Alle partijen weten met algemene voorwaarden waar ze aan toe zijn.

Privacyverklaring

Sinds de AVG-wet, ook wel Algemene Verordening Gegevensbescherming of GDPR, is er meer focus op onze privacy. Een goede zaak maar het betekent ook dat je als ondernemer moet bedenken wat jij daarin doet en dat duidelijk moet laten zien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het bewaren van contactgegevens. Doe je dat alleen bij klanten of ook bij mensen die alleen informatie opvragen. En Google Analytics, laat je die alleen anonieme gegevens opslaan of ook informatie over interesses. Oh enne, heb je wel toestemming gevraagd voor het opslaan van die gegevens?

Een privacyverklaring is sinds 25 mei 2018 verplicht dus mocht je dat nog niet gedaan hebben, verdiep je er goed in.

 

Goede teksten

Last but zeker nog least, zorg voor goede teksten. Ben je zelf niet overtuigd van je schrijfkwaliteiten, zoek dan hulp. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van een copywriter. Zij zijn gespecialiseerd in het schrijven van (commerciële) teksten die de boodschap van een bedrijf uitdragen.

Schrijf je je teksten zelf, let dan allereerst goed op spel- en grammaticafouten. Laat meerdere mensen naar je teksten kijken en doe dat zelf op een later moment ook nog eens.

Handige tip voor als je het lastig vindt om je woorden op papier te krijgen: vertel je verhaal aan iemand (partner, vriend, familie of desnoods de hond) en neem dat op. Gebruik die opname als basis voor je teksten. Vaak vertel je iets makkelijk dan dat je het opschrijft en vlot geschreven tekst leest ook fijner dan een heel zakelijke.

En, was je al helemaal compleet of zijn er toch nog wat dingen waar je mee aan de slag kunt? Voor advies en hulp kun je natuurlijk altijd contact opnemen via info@planetwebdesign.nl of bellen naar 06-10004350

bak koffie doen?

Stuur me een mail en dan spreek ik je snel!